zondag 12 juli 2015

De Rechtvaardige Rechters: 'Toe, zeg het maar, ik zal niet boos zijn ...' (deel 3)

Alvorens zelf een exotisch vakantieparadijs op te zoeken, wil ik jullie toch nog even het (korte) relaas doen van een reisverhaal uit 1953 ...

In 1953 trokken kanunnik Gabriël Vanden Gheyn, noem hem gerust de conservator van het Lam Gods ten tijde van de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, en Valère Goedertier, broer van Arsène Goedertier, samen naar de abdij van Orval. Na hun bezoek aan Orval (waarvan in feite niemand weet wat ze er echt uitspookten) verklaarde Valère Goedertier 'dat hij gerustgesteld was dat zijn broer Arsène onschuldig was'.
Wat vooral opmerkelijk is: ook Marie-Albert Van der Cruyssen was op dat moment aanwezig in de abdij van Orval, hoewel hij al sinds 1948 abt-op-rust was van de abdij, in een klooster in Frankrijk woonde en zich verplaatste in een rolstoel. Blijkbaar was zijn aanwezigheid toch van groot belang.Wat werd er aan Valère Goedertier gezegd of getoond in Orval dat het voor hem de ultieme geruststelling was? Goedertier stuurde achteraf zelfs een brief aan Mgr. Van Peteghem om hem te vragen aanwezig te zijn op zijn begrafenis om zo het ultieme eerherstel voor de familie Goedertier concreet vorm te laten krijgen.

Albert-Marie Van der Cruyssen werd geboren als Charles (Karel) Van der Cruyssen. Hij was een Gentse middenstander en oorlogsvrijwilliger die uiteindelijk Trappist werd en in 1936 de eerste abt van de nieuwe abdij van Orval. Hij overleed op 30 april 1955, dus niet zo heel lang na zijn ontmoeting met Vanden Gheyn en Goedertier. Het opvallende gegeven van oudere medeburgers met opmerkelijke getuigenissen en hun nakende ontmoeting met Magere Hein duikt ook nu dus weer op ... Ah ja, bijna vergeten ... ook kanunnik Vanden Gheyn blies zijn laatste adem uit in 1955. Van der Cruyssen en Frans Van Cauwelaert (ik geef het maar mee) waren ook meer dan 'goede bekenden': generatiegenoten en kopstukken van de Vlaamse beweging. Tijdens zijn legerdienst in WOI zorgde Van der Cruyssen trouwens voor een serieuze (politieke) rel door te weigeren Frans te spreken.

In het Belgie van het interbellum werd de heropleving van de abdij van Orval een soort van symbool van een bloeiend katholicisme, een wapen in de strijd tegen socialisme, communisme, esoterie en al wat de kerk als bedreigend ervoer. Zowel de politieke als de sociale katholieke structuren wierpen alles in de strijd om de heropbouw van Orval tot een goed einde te brengen. Kardinaal Van Roey steunde de onderneming, de Katholieke Partij en de Boerenbond deden wat ze konden en ook de katholieke middenstandsorganisaties overal te lande droegen een steen bij. Een van die organisaties, de 'Kring God en Vaderland', was overigens gesticht door Van der Cruyssen zelf. Het was een culturele kring die zich vooral richtte tot de hoge burgerij, artsen, advocaten en rijke handelaars. De kring opereerde binnen de overkoepelende 'Burgerkring van Gent'(Cercle Catholique), waar ook Arsène Goedertier in ronddwaalde en die gesticht was door Gerard Cooreman. Het voorzitterschap werd na diens dood overgenomen door zoon Henri. Henri Cooreman, jullie nu misschien nog een totaal onbekende, maar in het vervolg van onze queeste o zo belangrijk ...
De Kring God en Vanderland vierde trouwens op 8 en 9 april haar 40-jarig bestaan, twee dagen dus voor de diefstal van De Rechtvaardige Rechters. Ter gelegenheid van die viering was Van der Cruyssen op dat ogenblik in Gent, waar hij een paar keer samen op de foto ging met ... August De Schrijver.

Enfin ... genoeg voor vandaag! Ik ga een paar trappisten een kopje kleiner maken en vertrek dan naar het land van Sinterklaas. Tot binnen een week (of zo) voor meer mysterie en spektakel.

Nog vlug één klein fait divers alvorens jullie hasta la vista te wensen. Ik wandelde, zoals jullie weten een van mijn hobby's, onlangs rond in de buurt van de Sint-Baafskathedraal en zag er tegen de gevel van een huis een gedenkplaat voor Charles (Karel a.k.a. Albert-Marie) Van der Cruyssen. Aan dat huis stond, volgens getuigen, in de nacht van de diefstal van De Rechtvaardige Rechters een auto geparkeerd met een aantal verdachte individuen erbij die mogelijks iets te maken hadden met de diefstal. Hoe dan ook ... alles is toeval! :-)

Hasta la vista trapista !

Wesley






Geen opmerkingen:

Een reactie posten